IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

От Lehman Brothers прогнозират спад на канадския долар

Според анализатори забавянето на растежа на канадската икономика и спадът в цените на петрола ще повлияят в низходяща посока на местната валута

10:58 | 17.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
От Lehman Brothers прогнозират спад на канадския долар

Перспективите пред канадския долар са силно негативни, смятат анализатори на американската инвестиционна банка Lehman Brothers Holdings Inc., цитирани от Bloomberg. Според тях забавянето на растежа на канадската икономика и спадът в цените на петрола ще повлияят в низходяща посока на цените на местната валута.

Канадският долар загуби 0,8% от стойността си от началото на тази седмица. В сряда бяха обявени данните за промишлените доставки през септември, които бележат понижение от 3,3% до 47,9 млрд. канадски долара. Доставките в промишления сектор съставят около 40% от брутния вътрешен продукт на страната.

Декемврийските фючърси на петрола поевтиняха с над 4% вчера до 56,26 долара за барел, което е най-ниското ниво от една година насам. Цената на канадския долар в голяма степен зависи от тази на суровините, които съставят около 54% от износа и 12% от БВП на страната. Успоредно с възходящия тренд на черното злато, валутата поскъпна с 38% за последните четири години.

Централната банка на Канада запази основния лихвен процент в страната без промяна на ниво от 4,25% на последното си заседание. Мнозинството от пазарните участници не очакват повишение през идните няколко месеца, имайки предвид прогнозите на финансовата институция за забавяне на икономическия растеж на страната до 2,5% през 2007 спрямо 2,8% за тази година.

В началото на месеца бяха изнесени и данните за търговския излишък на Канада за септември, който се понижи до 4 млрд. канадски долара в сравнение с 4,2 млрд. за предходния месец.

Според Lehman Brothers са налице няколко фактора, които показват, че към момента канадският долар е надценен спрямо останалите основни валути. Анализатори на банката прогнозират, че до края на годината валутата ще се понижи до осеммесечно дъно от 1,1600 спрямо щатския долар. Към момента зелената валута се разменя за 1,1415 канадски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още