IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в еврозоната забавя ръста си до 1,6% годишно

През септември годишната инфлация в 12-те членки на валутния съюз бе 1,7 на сто

12:59 | 16.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в еврозоната забавя ръста си до 1,6% годишно
Хармонизираният индекс на потребителските цени в еврозоната бележи ръст от 1,6% на годишна база през октомври, в унисон с предварително обявените резултати, показват данните на статистическия институт Eurostat.

През септември годишната инфлация в 12-те членки на валутния съюз бе 1,7 на сто. Месечното повишение за октомври е в размер на 0,1%.

От Eurostat съобщиха още, че основният индекс на потребителските цени, който изключва енергийните стоки, хранителните продукти, алкохола и тютюневите изделия, запазва темпото си на повишение от предходния месец – 1,5 на сто.

Според анализатори, забавянето на инфлацията няма да попречи на шестото поредно повишение на лихвения процент на Стария континент. Следващото заседание на Европейската централна банка е насрочено за 7 декември, като по всяка вероятност лихвите ще нараснат с нови 25 базисни пункта до 3,5%.

Реакцията на валутните пазари след обявяването на данните бе незначителна. Към момента едно евро се разменя срещу 1,2808 долара. А курсът на единната валута спрямо британската лира и японската йена е съответно на нива от 0,6784 и 151,15.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още