IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията във Великобритания за октомври остава на ниво от 2,4%

Въпреки че данните са по-ниски от прогнозираните 2,6%, те все още остават над целевото ниво на Централната банка на Англия от 2% годишно

12:42 | 14.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията във Великобритания за октомври остава на ниво от 2,4%

Индексът на потребителските цени във Великобритания бележи ръст от 0,2% през октомври и 2,4% на годишна база, показват данните на местното бюро по статистика. Въпреки че данните са по-ниски от прогнозираните 2,6%, те все още остават над целевото ниво на Централната банка на Англия от 2% годишно. През септември инфлацията също бе 2,4% на годишна база.

Според статистиците най-силният ефект във възходяща посока идва от повишението на университетските такси на Острова. Повечето висши учебни заведения в Англия и Северна Ирландия въведоха максимална годишна такса от 3 хил. лири за новоприетите студенти в сравнение с досегашните 1 175 лири. През октомври ръст бележат и цените на хранителните продукти, особено на пресните зеленчуци и месото.

Транспортният сектор е основният фактор, действащ в низходяща посока. Основната причина е спадът в цените на петрола с около 5 пенса на литър средно за месеца. Понижение отчитат и цените на мебелите и домашните потреби.

Вчера бе публикуван индексът на производствените цени на Острова за октомври, който отчита месечен спад съответно от 0,1% на входа и 0,2% на изхода на предприятията.

Според анализатори е възможно ново увеличение на лихвите във Великобритяния, имайки предвид, че инфлацията се задържа над целевите нива на Централната банка. На последното заседание на финансовата институция в началото на ноември лихвеният процент бе повишен с 25 базисни пункта до ниво от 5%.

След публикуването на данните за потребителските цени британската лира поевтиня до ниво от 1,8976 спрямо щатския долар от 1,9040 непосредствено преди обявяването им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още