IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новозеландският долар с понижение преди данните за продажбите на дребно

Очакванията са за спад на продажбите на дребно с 0,1% през септември

11:38 | 14.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
Новозеландският долар с понижение преди данните за продажбите на дребно
Новозеландският долар се понижи до двуседмично дъно спрямо зелената валута днес в очакване на данните за продажбите на дребно в страната, които ще бъдат публикувани по-късно през деня. Според прогнози на анализатори, цитирани от Bloomberg, показателят може да регистрира първото си понижение за последните пет месеца.

Ако спадът стане факт, вероятността за повишение на лихвения процент от страна на Централната банка на Нова Зеландия би се понижила значително. Очакванията са за спад на продажбите на дребно с 0,1% през септември.

Следващото заседание на централните банкери ще се състои на 7 декември, като шансът за евентуално повишение се оценява от на 29%, според индикатор на Credit Suisse. Вероятността от подобна стъпка бе 44 на сто до началото на ноември, когато стана ясно, че безработицата през третото тримесечие е нараснала до 3,8%. Към момента основната лихва в Нова Зеландия е на ниво от 7,25%.

Продажбите на дребно са важен макроикономически индикатор за страната, тъй като потребителското търсене съставя около 60% от брутния вътрешен продукт. Допълнително негативно влияние оказват и цените на недвижимите имоти, които са в низходящ тренд от февруари месец насам.

Днес „кивито“ се понижи до 0,6584 спрямо щатския долар, което е най-ниската стойност за последните две седмици. По-късно през деня част от загубените позиции бяха възстановени и към момента новозеландският долар се разменя срещу 0,6606 щатски.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още