IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Излишъкът по текущата сметка на Япония с ръст от 9,4% за година

Според анализатори нарастването на излишъка до голяма степен се дължи на поевтиняването на местната валута и ръста на доходността от инвестиции на японски компании в чужбина

11:08 | 13.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
Излишъкът по текущата сметка на Япония с ръст от 9,4% за година
Балансът по текущата сметка на Япония за месец септември е положителен в размер на 2,02 трлн. йени, което представлява ръст от 9,4% на годишна база. През август бе отчетен излишък от 1,48 трлн. йени.

Излишъкът по търговското салдо на страната за септември възлиза на 1,11 трлн. йени, като износът нараства с 14,8% за година до 6,49 трлн. йени, а вносът се повишава с 18,4% до 5,38 трлн. йени.

Според анализатори нарастването на излишъка по текущата сметка до голяма степен се дължи на поевтиняването на местната валута и ръста на доходността от инвестиции на японски компании в чужбина. Високият лихвен диференциал между Япония и останалите страни води до високи приходи от дългови ценни книжа.

За шестте месеца до септември (първото фискално полугодие в Япония) излишъкът по текущата сметка бележи ръст от 5% до 9,29 трлн. йени, а търговският излишък се повишава с 8,7% до 4,49 трлн. йени.

Днес бе публикуван и индексът на потребителското доверие в страната за октомври, който е на стойност 48,2 пункта спрямо 46,3 пункта за предходния месец. Това бе първото повишение на индикатора за последните три месеца. През април тази година индексът достигна ниво от 50 пункта, което е най-високото от юни 1990 година насам.

Изчислението на показателя се базира на анкета, която засяга четири основни аспекта – оценка на общото икономическо състояние, икономически растеж, трудови условия и готовност за покупка на стоки с дълготрайна употреба. Анкетираните трябва да отговорят дали е настъпило подобрение по тези показатели през предходните три месеца. Стойности над 50 пункта показват, че мнозинството от хората са отговорили положително, докато нива под 50 са индикатор за песимистично отношение.

Японската йена поскъпна до ниво от 117,14 йени за един щатски долар днес, след което загуби част от спечелените позиции и към момента е на ниво от 117,43. В петък японската валута затвори на ниво от 117,59 за един долар. Еврото се търгува за 150,98 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още