IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Брутният вътрешен продукт на Франция без промяна за третото тримесечие

Според анализатори данните са разочароващи за Европа като цяло и значително намаляват вероятността от повишение на лихвения процент от страна на ЕЦБ в близко бъдеще

12:41 | 10.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
Брутният вътрешен продукт на Франция без промяна за третото тримесечие
Брутният вътрешен продукт на Франция остава без промяна за третото тримесечие на годината при консенсусни прогнози за ръст от 0,5 на сто, показват данните на статистическия институт INSEE. За периода април-юни бе отчетено повишение от 1,2% - най-силното за последните шест години.

Според анализатори данните са разочароващи за Европа като цяло и значително намаляват вероятността от повишение на лихвения процент от страна на Европейската централна банка в близко бъдеще. На годишна база френският БВП забавя ръста си до 1,9% спрямо 2,5% към края на юни.

Днес бяха публикувани и данните за търговския баланс и индустриалното производство за месец септември за Франция, както и индексът на потребителските цени за октомври.

Търговският дефицит на страната се понижава до 1,35 млрд. евро, а данните за предходния месец са ревизирани в низходяща посока до 2,87 млрд. евро спрямо предварително обявените 3,5 млрд. евро.

Експортът през септември възлиза на 33,08 млрд. евро, а вносът е на обща стойност 34,42 млрд. евро. Търговското салдо от началото на годината е отрицателно в размер на 21,22 млрд. евро при 15,66 млрд. евро за съответния период на миналата година.

Френското индустриално производство се понижава с 0,9 на сто през септември спрямо ръст от 0,9% за предходния месец. Консенсусните прогнози бяха за месечно повишение от 0,3%. Фабричното производство, което не включва хранителни и енергийни стоки, намалява с 1% за месеца. Производството на автомобили се свива с 3,1% на месечна база, докато при хранителните стоки и енергията е отчетен спад съответно от 1,6 и 0,5 на сто.

През октомври индексът на потребителските цени намалява със същия темп, както и предходния месец - с 0,2 на сто. На годишна база индексът бележи ръст от 1,1% спрямо 1,2% за септември. Спадът се дължи основно на цените на енергийните стоки, които се понижават с 2,9% на месечна база.

Въпреки слабите данни за БВП на втората по-големина икономика в Европа еврото регистрира повишение от 0,4% спрямо щатския долар днес, като достигна двумесечен връх от 1,2898.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още