IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Централната банка на Австралия остави лихвите на ниво от 6%

Според анализатори през следващите няколко месеца финансовата институция ще продължи внимателно да следи ефектите от повишенията на лихвите

11:45 | 04.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
Централната банка на Австралия остави лихвите на ниво от 6%
Централната банка на Австралия взе решение за запазване на основния лихвен процент в страната без промяна на ниво от 6%.

Според анализатори през следващите няколко месеца финансовата институция ще продължи внимателно да следи ефектите от повишенията на лихвите, предприети през май и август. Следващите ключови макроданни са за индекса на потребителските цени за третото тримесечие, който ще бъде публикуван на 25 октомври. През второто тримесечие на годината показателят отчете ръст от 1,6% и 4 на сто на годишна база.

Редица наблюдатели са на мнение, че съществува възможност от ново засилване на инфлационния натиск, като се има предвид значителният кредитен растеж, който води до увеличение на разходите на домакинствата. Това може да доведе до ново повишение на лихвите от страна на централната банка.

Днес бяха изнесени и данните за търговския дефицит на Австралия за вгуст, който възлиза на 208 млн. австралийски долара. Консенсусните прогнози на анализаторите бяха за дефицит от 600 млн. австралийски долара. Отрицателното салдо за предходния месец бе ревизирано в низходяща посока до 320 млн. спрямо предварително обявените 588 млн. австралийски долара.

Австралийската валута регистрира ръст до ниво от 0,7450 спрямо щатския долар по-рано днес, след което рязко се понижи и към момента се търгува на ниво от 0,7422. За последния месец австралийският долар загуби 3,82% от стойността си спрямо зелената валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още