IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новозеландският долар се понижи до двуседмично дъно след данните за БВП

На годишна база икономиката на страната бележи ръст от 1,9% към края на месец юни

12:01 | 29.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
Новозеландският долар се понижи до двуседмично дъно след данните за БВП
Новозеландският долар се понижи до двуседмично дъно спрямо щатския долар, след публикуването на данните за брутния вътрешен продукт на страната, който забавя растежа си до 0,5% за второто тримесечие на тази година. За периода януари-март е отчетено повишение от 0,8%, според данните на местното бюро по статистика.

На годишна база икономиката на страната бележи ръст от 1,9% към края на месец юни. Инвестициите за второто тримесечие намаляват с 5,6% спрямо спад от 0,9 на сто към 31 март. Разходите на домакинствата регистрират първото си понижение от две години насам в размер на 0,5%.

Новозеландският долар загуби 0,6% от стойността си днес до 0,6505 щатски долара. Непосредствено преди публикуването на данните „кивито“ се търгуваше на ниво от 0,6589 спрямо зелената валута.

Въпреки днешното понижение новозеландската валута приключва третото тримесечие на положителна територия, регистрирайки ръст от 7,2% за периода. Пазарните участници бяха привлечени от високия лихвен процент в страната, който към момента е на ниво от 7,25%. Следващото заседание на централната банка на страната ще се състои на 26 октомври, като повечето анализатори са на мнение, че лихвите ще останат без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още