IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът регистрира понижение спрямо основните валути през седмицата

В петък бе публикуван индексът на индустриалното производство във Филаделфия за септември, който регистрира спад до -0,4 пункта в сравнение с 18,5 пункта през август

14:21 | 23.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
Доларът регистрира понижение спрямо основните валути през седмицата

Щатският долар регистрира най-силното си седмично понижение спрямо еврото и японската йена от края на месец юни насам, повлияно от очакванията на пазарните участници за забавяне на икономическия растеж на страната и край на цикъла от повишения на лихвените проценти.

В петък бе публикуван индексът на индустриалното производство във Филаделфия за септември, който регистрира спад до -0,4 пункта в сравнение с 18,5 пункта през август. Очакванията на анализаторите бяха за значително по-слабо понижение до 14 пункта.

Зелената валута загуби съответно 0,92% и 0,84% от стойността си спрямо еврото и японската валута през седмицата до нива от 1,2785 и 116,55.

В сряда Федералният резерв взе решение за запазване на основния лихвен процент на ниво от 5,25%. Според някои анализатори е възможно дори понижение на лихвите до края на годината, в случай на значително по-слаби от прогнозираните макроданни.

От началото на годината зелената валута поевтиня с над 8% спрямо еврото, като основната причина са очакванията на пазарните участници за свиване на лихвения диференциал между САЩ и Еврозоната. В петък доходността по щатските и десетгодишни държавни облигации бе с 0,9 пункта над тази на германските книжа с идентичен матуритет, което е най-малката разлика от юли 2005 година насам.

Следващото заседание на Европейската централна банка е насрочено за пети октомври. От декември 2005 година досега финансовата институция предприе четири лихвени повишения до ниво от 3%, като консенсусните прогнози са до края на тази година лихвите на стария континент да достигнат 3,5 на сто.

Според публикуваните в петък данни, потребителските разходи във Франция отчитат най-силното си повишение за последните седем години – 6,4% на годишна база.

Значителен седмичен ръст отбеляза и китайският юан след визитата на финансовия министър Хенри Поулсън в Китай, на която бе обсъдена бъдещата валутна политика на страната. Според Поулсън е постигнато съгласие по основните проблеми на търговските взаимоотношения между двете страни.

Китайската валута поскъпна с 0,3% през седмицата до 7,9195 за един долар, най-ниското ниво от юли 2005 година насам, когато бе премахнат фиксираният курс към щатския долар.

Към момента курсът на юана е привързан към кошница от валути, като максималното дневно изменение е 0,3 на сто. За последните 12 месеца китайската парична единица е поскъпнала с 2,4% спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още