IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръстът на БВП на Австралия за второто тримесечие разочарова пазара

На годишна база австралийският БВП нараства с 1,9% в сравнение с очакваните 2,6 на сто

13:13 | 06.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
Ръстът на БВП на Австралия за второто тримесечие разочарова пазара
Брутният вътрешен продукт на Австралия бележи ръст от 0,3% през второто тримесечие на годината, показват данните на Бюрото по статистика. Резултатът е по-нисък от консенсусните прогнози, които бяха за повишение от 0,7 на сто.

На годишна база австралийският БВП нараства с 1,9% в сравнение с очакваните 2,6 на сто. Според анализатори слабите данни се дължат основно на цените на петрола, пониженията на стоковите запаси и спада на потребителското търсене, които неутрализират положителното влияние на други индикатори, като например растежът на пазара на недвижими имоти в страната.

Данните за БВП бяха публикувани, след като по-рано тази сутрин Австралийската централна банка обяви решението си да запази основния лихвен процент без промяна на ниво от 6%. Институцията предприе две повишения на лихвите тази година, като очакванията на пазарните участници са за още едно до края на декември, което ще има за цел да успокои инфлационните процеси в страната.

Австралийският долар регистрира леко понижение след обявяването на данните, като към момента се разменя за 0,7686 щатски долара.

Днес бяха изнесени и данните за индустриалното производство във Велкобритания, което отчита повишение от 0,2% през юли, в сравнение със спада от 0,2 на сто за предходния месец. Прогнозите на анализаторите бяха за малко по-слаб ръст от 0,1%, но въпреки това британската лира загуби позиции спрямо щатския долар и към момента се търгува на ниво от 1,8889 спрямо 1,8940 в началото на днешната европейска сесия.

Утре се очаква решението на Английската централна банка относно лихвения процент на Острова, като прогнозите са за запазване на текущото ниво от 4,75 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още