IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно във Великобритания със спад от 0,3% през юли

Потребителските цени в еврозоната през юли бяха ревизирани в низходяща посока до 2,4% на годишна база в сравнение с предварително оповестените 2,5%

12:43 | 17.08.06 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на дребно във Великобритания със спад от 0,3% през юли

Продажбите на дребно във Великобритания бележат спад от 0,3% през юли, показват данните на Националното бюро по статистика. Това е първото понижение на показателя от януари тази година насам.

Данните за предходния месец бяха ревизирани в низходяща посока до 0,7% спрямо предварително обявеното повишение от 0,9 на сто. На годишна база продажбите на дребно нарастват с 4% в сравнение с 3,6% към края на юни.

Магазините за хранителни стоки са увеличили продажбите си с 0,4% през юли, докато останалите регистрират спад от 0,5 на сто. Продажбите на облекла бележат спад от 1,5% на месечна база, а при стоките за бита се наблюдава значително понижение от 3,4%.

Според бюрото по статистика спадът на потреблението в страната е временен и до голяма степен се дължи на пониженото търсене след края на Световното първенство по футбол в Германия през юни. Подобно е и мнението на Централната банка на Англия, която миналата седмица посочи в редовния си доклад за инфлацията, че очаква възстановяване на потребителското търсене в страната.

Британската лира отчете понижение спрямо зелената валута до ниво от 1,8960 след обявяването на данните, като преди това се разменяше за близо 1,9000 долара.

Днес бяха публикувани и данните за ръста на индекса на потребителските цени в еврозоната през юли, които бяха ревизирани в низходяща посока до 2,4% на годишна база в сравнение с предварително оповестените 2,5%. На месечна база бе отчетено понижение от 0,1 на сто въпреки поскъпването с 1,4% на енергийните стоки. Основният индекс на потребителските цени, който изключва хранителните продукти, енергийните стоки, тютюневите изделия и алкохолните напитки, запазва темпа на растеж от предходния месец – 1,4% на годишна база.

Индустриалното производство в еврозоната за месец юни се понижава с 0,1% спрямо предходния месец, докато на годишна база регистрира повишение от 4,3 на сто. Това показват данните на европейското бюро по статистика Eurostat, също публикувани днес.

Към момента еврото се търгува на ниво от 1,2860 спрямо щатския долар спрямо 1,2875 преди обявяването на данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още