IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Юанът поскъпна рекордно, инвестициите в дълготрайни активи се забавят

Според някои анализатори днешното рекордно ниво е знак, че Централната банка на Китай се подготвя за по-нататъшно разширяване на границите на търгуване на юана спрямо долара

12:24 | 16.08.06 г.
Юанът поскъпна рекордно, инвестициите в дълготрайни активи се забавят

Китай позволи на юана да увеличи стойността си срещу долара до рекордни стойности, откакто през миналата година централната банка на страната увеличи гъвкавостта на валутния режим.

Юанът поскъпна с 0,24 на сто спрямо долара днес до 7,998 юана за един долар. От миналата година насам, след ревалвацията през миналия юли, китайската валута е увеличила стойността си с минималните 1,5 на сто срещу долара, което засили натиска на САЩ и Европа за въвеждане на по-гъвкав валутен режим.

Според някои анализатори днешното рекордно ниво е знак, че Централната банка на Китай се подготвя за по-нататъшно разширяване на границите на търгуване на юана спрямо долара.

Според Анди Хи, главен икономист на Morgan Stanley, ако Китай позволи повече флексабилност на валутата си, това непременно ще доведе до рецесия. От друга страна обаче, фиксираният курс увеличава износа, растежа, но и инфлацията. Средно положение, при което се балансира инфлацията с растежа, е трудно да се постигне, допълва той.

Днес излязоха данните за инвестициите в дълготрайни активи, които показаха, че мерките на правителството за „охлаждане“ на кредитирането, дават ефект. Инвестициите във фиксирани активи през първите 7 месеца са нараснали с 30,5 на сто в сравнение със същия период на миналата година, докато тези през първите 6 месеца са нараснали с 31,3 на сто.

През второто тримесечие БВП на Китай е нараснал с 11,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още