IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителските цени във Великобритания с ръст от 2,4% на годишна база

Основният индекс на потребителските цени, който изключва хранителните продукти, енергийните стоки, алкохолните напитки и тютюневите изделия, бележи ръст от 0,9% за година

13:00 | 15.08.06 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителските цени във Великобритания с ръст от 2,4% на годишна база
Индексът на потребителските цени във Великобритания за юли бележи повишение от 2,4% на годишна база спрямо 2,5% за предходния месец, показват данните на Националното бюро по статистика.

На месечна база индексът регистрира лек спад от 0,1% в сравнение с ръст от 0,3 на сто през юни. Според данните на бюрото по статистика, основната причина за понижението са специалните оферти и отстъпки при покупки на обзавеждане, които са били значително по-агресивни в сравнение с миналата година.

Някои от останалите пера, по които е отчетен спад, са финансовите и транспортните услуги, както и облеклата. Един от малкото фактори, влияещи на цените във възходяща посока, са хранителните продукти и безалкохолните напитки.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва хранителните продукти, енергийните стоки, алкохолните напитки и тютюневите изделия, бележи ръст от 0,9% за година, докато на месечна база се понижава с 0,2 на сто.

Според някои анализатори забавянето на инфлацията във Великобритания може да накара Централната банка да изчака със следващото повишение на лихвения процент. Други обаче са на мнение, че това е малко вероятно предвид последния доклад на институцията, в който бе посочено, че до края на годината се очаква ново засилване на инфлационните процеси.

В началото на месеца Централната банка повиши лихвите с 0,25% до ниво от 4,75%. Следващото заседание на институцията е насрочено за 5 септември.

След публикуването на данните за индекса на потребителските цени британската лира регистрира спад до ниво от 1,8854 спрямо щатския долар, след което възстанови част от загубите и към момента се търгува в зоната около 1,8880. Курсът на еврото спрямо паунда е на ниво от 0,6738.

Основният борсов индекс на Острова FTSE 100 се търгува на отрицателна територия, като от началото на днешната търговска сесия бележи спад от 0,35% до ниво от 5 846,7 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още