IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БВП на Германия с рекорден растеж от пет години

Берлинският икономически институт DIW и мюнхенският Ifo прогнозираха ръст на немската икономика за цялата 2006 година от 1,8 на сто

10:25 | 14.08.06 г.
БВП на Германия с рекорден растеж от пет години

През второто тримесечие немската икономика е нараснала с най-бързия темп от 5 години насам благодарение на строителния сектор и по-високите разходи на компаниите за оборудване, съобщи Федералното бюро по статистика, цитирано от агенция Блумбърг.

БВП на страната се е увеличил с 0,9 на сто през второто тримесечие на годината в сравнение с първото. Прогнозите на анализатори и икономисти бяха за растеж от 0,8 на сто. Коригиран с намалената работна седмица, на годишна база, БВП на Германия бележи ръст от 2,4 на сто.

Берлинският икономически институт DIW и мюнхенският Ifo прогнозираха ръст на немската икономика за цялата 2006 година от 1,8 на сто, което е най-високата стойност от 6 години. През 2005 година ръстът на БВП на Германия бе 1%.

Според Федералното бюро по статистика причината за растежа на БВП се крие в по-големите инвестиции в оборудване и в строителството, като конкретни данни ще бъдат публикувани по-късно през август.

По информация на Bundesbank обаче растежът в строителния сектор само за април възлиза на 17,7 на сто, което е напълно достатъчно да подкрепи ръста за цялото тримесечие въпреки минималното нарастване от 1,2 на сто през май и спада от 1,2 на сто през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още