IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото отчете най-ниската си стойност спрямо долара за последните 17 сесии

Индексът на икономическите очаквания в Германия регистрира спад до 15,1 пункта спрямо 37,8 пункта за предходния месец

12:40 | 18.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото отчете най-ниската си стойност спрямо долара за последните 17 сесии
Еврото достигна най-ниската си стойност спрямо щатския долар за последните 17 сесии, след обявяването на данните за индекса ZEW в Германия и еврозоната за месец юли.

Индексът на икономическите очаквания в най-голямата европейска икономика регистрира спад до 15,1 пункта спрямо 37,8 пункта за предходния месец, като прогнозите на анализаторите бяха за по-леко понижение до 35 пункта. Индексът на текущите условия в Германия обаче се повиши до 23,3 пункта в сравнение с 11,9 пункта през юни.

Индикаторът на икономическите очаквания ZEW за еврозоната също отбеляза значително понижение до 18,1 пункта спрямо 37,3 пункта за предходния месец. Проучването оцени текущите условия на 25,9 пункта спрямо 15,5 пункта за месец юни.

По-рано днес бе публикуван и индексът на потребителските цени във Великобритания за месец юни, който рагистрира най-силното си повишение за последните девет месеца – 2,5% на годишна база. Данните значително надвишиха очакванията на анализаторите за по-слаб ръст от 2,3% на годишна база спрямо 2,2% за предходния месец. На месечна база повишението е 0,3%, което е по-ниско от това за май (0,5%), но все пак над прогнозираните 0,1%. Това допринесе за засилване на очакванията на пазарните участници за евентуално повишение на лихвите от страна на Централната банка на Англия в близко бъдеще. Следващото заседание на финансовата институция ще се състои на 3 август.

Към момента курсът на еврото спрямо щатския долар е на ниво от 1,2508, а една британска лира се разменя за 1,8237 долара.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 18.07.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още