IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото с лек ръст след данните за инфлацията в Германия и Франция

По-рано днес бяха публикувани и данните за баланса по текущата сметка на Япония за месец май, който е положителен

11:16 | 13.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото с лек ръст след данните за инфлацията в Германия и Франция
Eврото регистрира леко повишение до 1,2729 спрямо щатския долар днес, след обявяването на данните за потребителските цени за месец юни в двете най-големи икономики на Стария континент – Германия и Франция.

Индексът на потребителските цени в Германия се повишава с 0,2% спрямо май и с 2% на годишна база. Резултатите потвърдиха предварително обявените данни и не бяха изненада за пазарните участници.

Хармонизираният индекс на потребителските цени отчете ръст съответно от 0,1% на месечна и 2% на годишна база, което бе малко под очакванията респективно за повишение от 0,2 и 2,1 на сто.

Френският индекс на потребителските цени остава непроменен спрямо предходния месец, докато за последните 12 месеца нараства с 1,9 на сто. Прогнозите на анализаторите бяха за повишение от 0,1% на месечна и 2% на годишна база.

Основният измерител на инфлацията, който изключва цените на най-волатилните и регулираните от държавата стоки, бележи ръст от 0,1% през юни и 1,2% за година. Хармонизираният ценови индекс във Франция не се променя спрямо предходния месец, докато на годишна база отчита повишение от 2,2%.

По-рано днес бяха публикувани и данните за баланса по текущата сметка на Япония за месец май, който е положителен в размер на 1,61 трлн. йени спрямо 1,18 трлн. йени за април.

Японската валута възстанови част от загубените вчера позиции, като към момента се търгува на ниво от 115,07 спрямо щатския долар и 146,39 спрямо еврото.

Утре ще бъде обявено решението на Японската централна банка относно лихвения процент, като голяма част от анализаторите са на мнение, че е възможно повишение до 0,25%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още