IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговският излишък на Германия за май се повиши до 12,9 млрд. евро

Положителното салдо по текущата сметка за същия период се понижава до 4,3 млрд. евро в сравнение със 7 млрд. за предходния месец

10:39 | 10.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Търговският излишък на Германия за май се повиши до 12,9 млрд. евро

Търговският излишък на Германия за месец май бележи ръст до 12,9 млрд. евро, спрямо 11,2 млрд. евро през април и 12,2 млрд. евро за месец май 2005. Това оказват данните на германското Федерално бюро по статистика. Положителното салдо по текущата сметка за същия период се понижава до 4,3 млрд. евро в сравнение със 7 млрд. за предходния месец.

Днес бе обявена и статистиката за индустриалното производство на Франция за май, което нараства с 2% на месечна база, превишавайки очакванията на анализаторите за ръст от 1,5%. През април показателят регистрира спад от 1,4%.

Основното производство, което изключва хранителните и енергийните продукти, отчита повишение от 2,5% през май при прогнозирани 1,1%.

Данните за април бяха ревизирани, като понижението е 0,9% в сравнение с предварително обявените 0,7%.

Производството на хранителни продукти се е увеличило с 1,4% за месец май, след като за предходния период отбеляза спад от 0,5%. При потребителските стоки и автомобилите се наблюдава повишение съответно от 1,8 и 5,4 на сто, докато енергийната продукция намалява с 0,2% на месечна база.

Еврото отчете лек ръст след публикуването на макроикономическите данни от двете най-големи икономики на Стария континент, като към момента се разменя за 1,2806 щатски долара.

Пазарните участници следят с особено внимание новините, идващи от Европа, тъй като те биха могли да окажат съществено влияние върху решението на Европейската централна банка относно лихвения процент, което предстои да бъде взето в началото на август. Много от тях са на мнение, че евентуално повишение от 25 базисни пункта до ниво от 3% е силно вероятно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още