IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекорден търговски излишък от 14,5 млрд. долара регистрира Китай

Поради високата инвестиционна активност износът се е повишил с 23,3% през юни спрямо май, а вносът - с 18,9%

10:46 | 10.07.06 г.
Рекорден търговски излишък от 14,5 млрд. долара регистрира Китай
Китай обяви рекорден търговски излишък за месец юни в размер на 14,5 млрд. долара, в сравнение с 13 млрд. долара през май, съобщи агенция Блумбърг.

Повишението се дължи на ръст в износа, който е нараснал с 23,3% през миналия месец, достигайки 81,3 млрд. долара. В същото време вносът се е покачил с 18,9% до 66,8 млрд. долара.

За първите 6 месеца на тази година търговският излишък на най-бързо развиващата се икономика в света достигна 61,5 млрд. долара, спрямо 39,66 млрд. долара за същия период на 2005 година.

До края на годината търговският излишък на Китай се очаква отново да надвиши 100 млрд. долара, след като към края на 2005 година той възлезе на 102 млрд. долара. Като главна причина за това се посочват големите инвестиции на мултинационални компании, които строят заводи и фабрики в най-населената страна в света.

Централната банка на Китай повиши лихвените проценти и минималните задължителни резерви за банките в опитите си да намали инвестиционната активност. Именно последната, наред с инфлацията и цените на основните суровини, се подклаждат от свободните капитали - резултат от рекордните излишъци през последните години.

 

Икономисти от JPMorgan Chase & Co смятат, че Китай трябва да позволи юанът да се търгува свободно спрямо всички основни валути, което да доведе до поскъпването му и свиване на световните търговски дисбаланси.

Според икономисти на Китайската централна банка повече от половината от китайския излишък се дължи на чуждестранните инвестиции.

Главният виновник за излишъка са нефиксираните стойности на юана спрямо чуждите валути. Инвестициите на чуждестранните компании, които местят производството си в Китай, са привлечени от ниските заплати, посочват от банката.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още