IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японската йена печели позиции след силни макроикономически данни

Седмо поредно месечно повишение от 0,6% регистрира основният индекс на потребителските цени в Япония за месец май до най-високото си ниво от 1998 г. насам

11:37 | 30.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Японската йена печели позиции след силни макроикономически данни

Японската йена регистрира повишение спрямо основните валути днес след поредица от позитивни макроикономически данни от Страната на изгряващото слънце. Подкрепа на йената оказаха и разпродажбите на щатския долар късно снощи, в резултат на намеците от страна на Федералния резерв на САЩ за евентуален край на цикъла от лихвени повишения.

Седмо поредно месечно повишение от 0,6% регистрира основният индекс на потребителските цени в Япония за месец май до най-високото си ниво от 1998 година насам. Безработицата в страната се понижава до 4% спрямо 4,1% към края на април. Началното жилищно строителство в Япония бележи ръст от 6,7% на годишна база, което е над прогнозираните 5,7%.

Положителните данни дават основание на голяма част от пазарните участници да очакват повишение на лихвите в страната до 0,25% на следващото заседание на японската централна банка на 13 и 14 юли.

В понеделник ще бъде публикуван редовният тримесечен доклад „Танкан“ на централната банка, който изследва икономическите условия в страната. Според анализатори данните в доклада ще бъдат като цяло положителни, запазвайки прогнозите за стабилно нарастване на корпоративните печалби и значителни капиталови инвестиции през идните месеци.

Към момента курсът на щатския долар спрямо японската валута е на ниво от 114,79, а едно евро се търгува за 145,84 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още