IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай обмисля варианти за привличане на повече външни инвестиции

Китай регистрира значително увеличение на валутните си резерви, като в началото на тази година измести Япония от първото място по този показател

12:58 | 23.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Китай обмисля варианти за привличане на повече външни инвестиции

Китай обмисля варианти за привличане на повече външни инвестиции на финансовите си пазари, включително стимулиране на чуждестранни компании да листват акции на местния фондов пазар и да емитират облигации, деноминирани в юани. Това гласи изявление на Китайската централна банка, цитирано от AFX Press.

От финансовата институция отбелязват още, че въпреки растящата популярност на дълговите ценни книжа, емитирани в страната, те все още не разполагат с достатъчно продуктово разнообразие за разлика от издаваните в чужбина.

Китай регистрира значително увеличение на валутните си резерви, като в началото на тази година измести Япония от първото място по този показател. Въпреки това капиталовият пазар в страната не е достатъчно развит, като основните пречки са свързани с многобройните регулации, ограниченията за чуждестранни инвеститори и фиксирания валутен курс.

Сравнително малко са и чуждите компании, чиито акции се търгуват на местните фондови борси, поради дългите процедури по одобрение и сравнително ниската доходност, постигната през последните години.

Според направеното днес изявление на Ю Йонгдинг,един от членовете на съвета по монетарна политика на Китайската централна банка, е необходимо по-ускорено поскъпване на местната валута. Въпреки че Йонгдинг изрази личната си позиция, много анализатори са на мнение, че подобна реторика от страна на официални представители на финансовата институция може да се разглежда като индикация за предстоящи ефективни мерки от нейна страна.

Днес китайският юан затвори на ниво от 7,9987 за един долар на регулирания пазар, спрямо 7,9962 след края на вчерашната сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още