IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индустриалните поръчки в еврозоната със спад от 0,2% през април

Основната причина за месечното понижение е спадът в поръчките на транспортна екипировка

12:39 | 22.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Индустриалните поръчки в еврозоната със спад от 0,2% през април

Индустриалните поръчки в еврозоната намаляват с 0,2% през април, но на годишна база нарастват с 4,4%. Очакванията на анализаторите бяха за повишения съответно от 1,4% на месечна и 11,5% на годишна база.

Основната причина за месечното понижение е спадът в поръчките на транспортна екипировка. Останалите компоненти нарастват с 2,3% за април и с 5,9% спрямо съответния период на 2005 година. През месец март индустриалните поръчки в еврозоната регистрираха понижение от 2,4%.

През април най-силен месечен спад на поръчките е отчетен във Франция – 5,9 на сто. Данните от Германия все още не са представени поради стачни действия в страната.

След обявяването на данните еврото не отчете сериозни изменения, като към момента се търгува в зоната около 1,2630 спрямо щатския долар.

Вчера управителят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише изрази загрижеността си относно инфлационните процеси в еврозоната в изказване пред Европейския парламент. Хармонизираният индекс на потребителските цени се повиши с 2,5% на годишна база през май, което е над целевото ниво на банката от 2%.Това даде повод за засилване на очакванията за евентуално повишение на лихвите на 6 юли, когато ще се състои следващото заседания на финансовата институция.

Към момента лихвеният процент в еврозоната е на ниво от 2,75%, като според някои анализатори вероятно ще достигне 3,25% в края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още