IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът не успя да задържи спечелените позиции спрямо йената

Според дилъри двойката има потенциал за евентуална низходяща корекция, която обаче ще бъде ограничена от широкия лихвен диференциал между САЩ и Япония

11:32 | 09.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Доларът не успя да задържи спечелените позиции спрямо йената
Щатският долар не успя да задържи спечелените вчера позиции срещу японската йена, като се върна в зоната около 113,90. Според анализатори причина за спада на зелената валута са очакванията за разширяване на търговския дефицит на САЩ за април до 65 млрд. долара спрямо 62 млрд. долара за предходния месец. Данните за баланса по външнотърговското салдо на САЩ ще бъдат публикувани в 15:30 ч. българско време.

Допълнителна подкрепа на йената оказаха данните за машинните поръчки в Япония, които бележат ръст от 10,8% през април, по-висок от прогнозираните 3,5%. Вчера щатският долар отбеляза 40-дневен връх спрямо японската валута при 114,70.

Според дилъри двойката има потенциал за евентуална низходяща корекция, която обаче ще бъде ограничена от широкия лихвен диференциал между САЩ и Япония, който се очаква да достигне 5,25% след заседанието на Федералния резерв на 29 юни.

Еврото отчете спад до 143,85 спрямо йената днес, след като вчера достигна най-високата си стойност от октомври 1998 година насам при 145,68. Към момента единната валута се разменя срещу 144,15 йени.

Голяма част от пазарните участници са на мнение, че Японската централна банка е на път да предприеме първото повишение на лихвения процент в страната от 1990 година насам. Следващото заседание на финансовата институция ще се състои на 14 и 15 юни, но не се очакват промени, тъй като централните банкери на страната нееднократно заявиха, че няма да бързат с евентуалните рестриктивни мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още