IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изказване на Бернанке загатна за по-нататъшно увеличение на лихвите

След речта на Бернанке трейдърите увеличиха оценките за вероятността от увеличение на основната лихва на 72% от 48% преди това

11:22 | 06.06.06 г.
Изказване на Бернанке загатна за по-нататъшно увеличение на лихвите

Вчера на среща с банкери във Вашингтон председателят на Федералния резерв Бен Бернанке коментира промяната в три- и шестмесечните индекси на потребителските цени като „нежелани“, съобщи агенция Bloomberg. За последните три месеца индексът на потребителските цени се е увеличил с 3,2%, а за последните шест – с 2,8%. Индексът на потребителските разходи за двата периода се увеличиха съответно с 3% и 2,3%, което според Бернанке „е твърде бързо“.

Веднага след неговото изказване доходността на 10-годишните държавни облигации се повиши с 3 базисни пункта до 5,02%, а на двугодишните - със 7 базисни пункта до 4,97%.

Инвеститорите очакват инфлация от 2,67% в сравнение с 2,27% в началото на годината. Това показват разликите в доходността на петгодишните инфлационни ДЦК и обикновените облигации от същия матуритет.

След речта на Бернанке трейдърите увеличиха оценките за вероятността от увеличение на основната лихва на 72% от 48% преди това.

"Те трябва да се борят с инфлацията", каза Дейвид Джоунс, бивш икономист във централната банка. "Без съмнение председателят на Федералния резерв каза, че рискът от инфлация е по-голям от риска от забавяне на икономиката и той възнамерява да продължи с рестрикциите, докато не се увери, че инфлацията е стабилизирана".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още