IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Канадският долар поскъпна след повишението на лихвите в страната до 4,25%

Днешното поскъпване на петрола с 50 цента до 70 долара за барел също оказа известна подкрепа на канадската валута

10:56 | 25.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Канадският долар поскъпна след повишението на лихвите в страната до 4,25%
Канадският долар регистрира ръст спрямо щатския долар, след като вчера Централната банка на Канада повиши лихвения процент в страната с 25 базисни пункта до ниво от 4,25%.

От финансовата институция заявиха, че ще се стремят да поддържат лихвите на ниво, което да позволи връщане на инфлацията до 2% на годишна база. В изявлението на банката се посочва, че вътрешното търсене остава стабилно, въпреки повишената волатилност на финансовите пазари през последните седмици. Според анализатори, централните банкери ще предприемат най-много още две повишения, като се очаква лихвите да достигнат ниво от 4,5 – 4,75%.

Към момента курсът на зелената валута спрямо канадския долар е на ниво от 1,1170. Днешното поскъпване на петрола с 50 цента до 70 долара за барел също оказа известна подкрепа на канадската валута, тъй като страната е един от водещите петролни износители в световен мащаб.

Еврото се търгува в сравнително тесни граници между 1,2750 и 1,2790 спрямо щатския долар днес, а зелената валута се разменя за 112,75 йени. По-късно през деня ще бъдат публикувани данните за брутния вътрешен продукт на САЩ за първото тримесечие, като прогнозите са за ръст от 5,8% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още