IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото се доближи до едногодишния максимум спрямо долара

На предстоящото заседание на Федералния резерв на 10 май се очаква поредното повишение на лихвите до ниво от 5%

12:28 | 02.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото се доближи до едногодишния максимум спрямо долара

Еврото регистрира повишение спрямо щасткия долар до 1,2635 днес, доближавайки се до достигнатия вчера едногодишен връх при 1,2688. Зелената валута възвърна част от изгубените позиции спрямо японската йена до ниво от 114,01, след като в понеделник регистрира 7-месечен минимум.

На предстоящото заседание на Федералния резерв на 10 май се очаква поредното повишение на лихвите до ниво от 5%, като според мнозина анализатори съществува голяма вероятност то да е последното от близо 2-годишния рестриктивен цикъл.

На 4 май ще заседават централните банкери на еврозоната и Великобритания. Към момента основният лихвен процент на Стария континент е на ниво от 2,5%, като не е изключено евентуално повишение от 0,25 процентни пункта до 2,75%. Лихвите на Острова са на ниво от 4,5%, като промяна не се очаква.

От началото на годината щатският долар загуби близо 6% от стойността си спрямо единната европейска валута и около 3,5% спрямо японската йена. Високите цени на петрола и външнотърговският дефицит на САЩ карат много от пазарните участници да дават все по-песимистични прогнози за бъдещето на зелената валута.

Британската лира също отбеляза ръст спрямо щатския долар днес до ниво от 1,8354, като следващото ключово ниво е върхът от понеделник при 1,8413.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още