IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японската централна банка остави лихвите на ниво от 0%

Управителят на финансовата институция Тошихико Фукуи заяви, че избирането на точния момент за вдигане на лихвения процент ще бъде трудна задача, но няма да се предприемат прибързани стъпки

14:00 | 28.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Японската централна банка остави лихвите на ниво от 0%
Японската централна банка остави основния лихвен процент без промяна на ниво от 0% на днешното си заседание. Такива бяха и очакванията на мнозинството от гласувалите в анкетата на Investor.bg. От общо 104 човека 59% бяха на мнение, че текущите лихвени нива ще се запазят, докато 34% прогнозираха повишение.

Управителят на финансовата институция Тошихико Фукуи заяви, че избирането на точния момент за вдигане на лихвения процент ще бъде трудна задача, но няма да се предприемат прибързани стъпки. Според него към момента не са необходими превантивни мерки срещу инфлационните процеси, тъй като възстановяването на икономиката е още в своя начален стадий.

Централната банка повиши прогнозите си за икономическия растеж до март 2007 година от 1,8% до 2,4% на годишна база. Инфлацията, измерена чрез индекса на потребителските цени, се очаква да бъде 0,6%. През следващите две години от банката очакват период на устойчива експанзия с баланс между местното търсене и това зад граница, както и между корпоративния сектор и домакинствата.

Днес бяха публикувани и данните за безработицата за месец март, която остана на най-ниското си ниво от седем години и половина насам – 4,1%. Общият брой на безработните се е понижил с 240 хил. за месеца до 2,89 млн. души.

Японската йена се търгува в сравнително тесен диапазон между 114,02 и 114,46 спрямо щасткия долар днес. Едно евро се разменя срещу 143,25 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още