IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Негативен старт на седмицата за щатския долар

Цената на петрола отстъпи от рекордните си нива и се установи под 75 долара за барел

12:13 | 24.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Негативен старт на седмицата за щатския долар
Щатският долар стартира седмичната търговия с понижение спрямо основните валути, след като на срещата на финансовите министри от Г7 отново бе повдигнат въпросът за ревалвацията на китайския юан и останалите азиатски валути.
 
В публикувания миналата седмица доклад на Международния валутен фонд за глобалните икономически условия също бе посочена необходимостта от поскъпване на паричните единици на страните, поддържащи търговски излишъци.
 
Зелената валута се понижи до ниво от 114,87 спрямо японската йена днес, докато еврото отбеляза ръст до 1,2407 долара.
 
Цената на петрола отстъпи от рекордните си нива по-рано днес и се установи под 75 долара за барел. Според анализатори корекцията е резултат от прибиране на печалби, но докато не се намери решение на проблема с ядрената програма на Иран, цените ще останат над 70 долара за барел.
 
Черното злато добави 23% към стойността си от началото на годината, основно заради нарастващите притеснения относно геополитическата обстановка и евентуалните проблеми с доставките на бензин в САШ през лятото.
 
Финансовите министри от Г7 изразиха мнение, че страните производителки на петрол трябва да осъществят значителни инфраструктурни инвестиции, за да успеят да задържат предлагането на достатъчно високо ниво. От ОПЕК пък смятат, че проблемите с предлагането на суровината се дължат на недостатъчните преработвателни мощности на основните потребители. От организацията заявяват, че отговорността за построяването на нови рафинерии е изцяло на страните консуматори.
 
Златото се понижи до 623,24 долара за тройунция по-рано днес, след което възстанови част от загубените позиции до 634,36 долара за тройунция. Среброто се търгува на ниво от 13,16 долара за тройунция.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още