IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ: Необходима е значителна обезценка на щатския долар

Глобалните дисбаланси са основната заплаха в дългосрочен план, въпреки общата благоприятна икономическа среда

17:45 | 19.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ: Необходима е значителна обезценка на щатския долар

Необходима е значителна обезценка на щатския долар спрямо основните валути, за да бъдат неутрализирани глобалните икономически дисбаланси, се казва в публикувания днес доклад на Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от Financial Times.

Според финансовата институция азиатските валути и тези на износителите на петролни продукти трябва да имат възможност да поскъпнат като част от общия план за преструктуриране на валутната политика на страните в световен мащаб.

В доклада се отбелязва, че глобалните дисбаланси са основната заплаха в дългосрочен план, въпреки общата благоприятна икономическа среда. Според МВФ световният икономически растеж за миналата година е бил по-силен от очаквания, което е и причината за повишението на прогнозите за 2006 и 2007 съответно до 4,9% и 4,7% годишно. 2006 се очертава като четвъртата поредна година, в която ръстът на световната икономика ще надвиши 4%.

МВФ ревизира в позитивна посока очакванията си за растежа на японската икономика, съответно до 2,8% за текущата година и 2,1% за 2007. Според фонда тенденцията на стопанска експанзия в Страната на изгряващото слънце е добре утвърдена.

Оценката на перспективите пред еврозоната остава скептична, като очакванията са за ръст от 2% през 2006 и 1,9% през следващата година. В доклада се посочва, че европейската икономика остава силно зависима от експортните си приходи, докато вътрешното потребление, особено в Германия, остава на сравнително ниски нива.

Прогнозите на МВФ са за икономически растеж от 3,4% в САЩ за тази година и 3,3% през 2007. От институцията предупреждават, че евентуално охлаждане на пазара на недвижимите имоти може да има по-сериозни последствия за потребителите, отколкото предвиждат някои изследвания.

За Великобритания се очаква ръст от 2,5% през 2006 и 2,7% през 2007 година. Позитивни са очакванията за Китай и Индия, както и за петролните износители.

Отчитайки стабилния растеж на световната икономика, фондът прогнозира инфлация в индустриално развитите страни, измерена чрез индекса на потребителските цени на ниво от 2,3% през 2006, последвана от леко понижение до 2,1% през 2007 година.

Според МФВ условията на финансовите пазари остават благоприятни, характеризиращи се с необичайно ниски рискови премии и волатилност. От финансовата институция са на мнение, че преструктурирането на валутните курсове трябва да бъде съчетано с ребалансиране на предлагането в световен мащаб.

Подчертава се необходимостта от увеличение на спестяванията в САЩ, повишение на потреблението в Китай, ръст на инвестициите в останалите части на Азия и засилване на производителността в Япония и еврозоната.

В доклада е обърнато особено внимание и на пазара на петролните продукти. От фонда са на мнение, че голяма част от потребителите смятат текущите увеличения на цените за временни. Това би могло да предизвика шокове, отчитайки ограничените добивни капацитети.

Според МВФ поскъпването на петрола се дължи не толкова на изненадващо повишение на търсенето, колкото на засилени опасения относно краткосрочното и дългосрочното предлагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още