IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Излишъкът по текущата сметка на Япония се повиши с 6,2% за година

Според анализатори експортните приходи ще продължат да оказват позитивно влияние на баланса по текущата сметка

10:51 | 12.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Излишъкът по текущата сметка на Япония се повиши с 6,2% за година

Излишъкът по текущата сметка на Япония за февруари се повишава с 6,2% на годишна база до 2,21 трлн. йени (18,66 млрд. долара), подкрепен от увеличението на износа на битова електроника и автомобили.

Консенсусните очаквания бяха за годишен ръст от 7,2% до 2,22 трлн. йени, след като през януари излишъкът отбеляза спад от 7,6% за година до 719,1 млрд. йени. Търговският баланс за февруари е положителен в размер на 1,09 трлн. йени, спрямо дефицит от 209 млн. йени за предходния месец. Според анализатори експортните приходи ще продължат да оказват позитивно влияние на баланса по текущата сметка, докато икономическият растеж в световен мащаб остава стабилен.

Днес бяха публикувани и данните за кредитния портфейл на японската банкова система, който се разширява за втори пореден месец, потвърждавайки тенденцията на отдалечаване от дефлационните процеси. Непогасените заеми нарастват с 0,4% на годишна база за месец март, след като през февруари отбелязаха първото си повишение от пет години насам.

Курсът на щатския долар спрямо японската валута е на ниво от 118,17, а едно евро се търгува за 143,52 йени. Въпреки добрите данни индексът Nikkei 225 регистрира трети пореден спад от 1,5% до 17 162,55 пункта, повлиян от поскъпващия петрол и вчерашното понижение на американските индекси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още