IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото с нов исторически максимум спрямо японската йена

По-късно днес Европейската централна банка (ЕЦБ) ще обяви решението си относно лихвения процент, като прогнозите са за запазване на нивото от 2,5%

10:38 | 06.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото с нов исторически максимум спрямо японската йена

Еврото достигна нов исторически максимум от 144,67 спрямо японската йена по време на днешната азиатска сесия. Единната валута бе подкрепена от пазарните очаквания за повишение на лихвите в eврозоната през следващите няколко месеца.

По-късно днес Европейската централна банка (ЕЦБ) ще обяви решението си относно лихвения процент, като прогнозите са за запазване на нивото от 2,5%. Пазарните участници очакват пресконференцията на председателя на ЕЦБ Жан-Клод Трише, която вероятно ще даде насока за бъдещите намерения на банката. От особено значение е начинът, по който той ще дефинира инфлационните процеси. Евентуален намек за засилване на инфлацията на Стария континет би увеличил значително шансовете за предстоящо повишение на лихвите.

Еврото регистрира ръст и спрямо щатския долар до ниво от 1,2312. Според анализатори евентуален пробив на върха от края на януари при 1,2321 би могъл да доведе до по-продължителен спад на зелената валута.

Днес ще бъде обявено и решението на централната банка на Англия относно лихвения процент на Острова, който вероятно ще остане на ниво от 4,5%. Към момента британската лира се търгува на ниво от 1,7532 спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още