IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Слухове за масирани продажби на доларови активи понижиха зелената валута

Зелената валута регистрира загуби спрямо японската йена по време на днешната азиатска сесия, като достигна ниво от 116,69

11:47 | 05.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Слухове за масирани продажби на доларови активи понижиха зелената валута

Юанът отбеляза нов връх на ниво от 8,0073 юана за един щатски долар днес. Това е най-високата стойност от юли 2005 г., когато централната банка на Китай взе решение да ревалвира валутата с 2,1%, премахвайки фиксирания курс към долара. Оттогава юанът може се търгува в дневен диапазон от 0,3% спрямо референтния курс на междубанковия валутен пазар.

Зелената валута регистрира загуби и спрямо японската йена по време на днешната азиатска сесия, като достигна ниво от 116,69, след което се върна в зоната около 117,10.

Според дилъри понижението на зелената валута се дължи на слуховете, че няколко централни банки, предимно в Близкия Изток, преструктурират част от валутните си резерви, намалявайки дела на доларовите активи.

Еврото се повиши до 1,2283 спрямо долара, но след началото на европейската сесия се върна на нивата на затваряне от вчера около 1,2260. Утре ще бъде обявено решението на Европейската централна банка относно лихвения процент в еврозоната, както и това на централните банкери на Великобритания.

Повечето пазарни участници не очакват промени, като вниманието ще бъде насочено основно към изказванията на пресконференциите след обявяването.

По-късно днес излизат данните за ISM индекса в непроизводствената сфера в САЩ за март, като очакванията на анализаторите са за спад до 58 пункта, спрямо 60,1 пункта за предходния месец.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още