IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна повиши лихвения процент до най-високото му равнище от 2015 г.

Това е първият такъв ход на регулатора от четири месеца насам в опит да озапти инфлацията и да предпази националната валута

17:30 | 02.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Украинската централна банка одобри над двойно увеличение на основната си лихва в четвъртък. Това е първия такъв ход от четири месеца насам, активирайки отново инструментите си, за да озапти инфлацията и да предпази националната валута, съобщи Bloomberg.

Централната банка повиши лихвата си от 10% до 25%, което е най-високото ниво от септември 2015 г., както и най-високото в Европа. От регулатора посочиха още, че интервенцията за защита на украинската гривна е стигнала стойност от 3,4 млрд. долара през май спрямо средно 2 млрд. долара месечно в предходния месец.

Украйна Украйна

"Развитието на инфлацията изисква централната банка да се върне към активната парична политика, за да предотврати допълнително влошаване на инфлационните очаквания и доларизация на икономиката", каза гуверньорът Кирило Шевченко по време на брифинг в четвъртък.

На фона на руската инвазия в Украйна, която вече доближава 100 дни, изглежда вероятно, че икономиката на страната ще преминава през трудности за по-продължителен период от време. Затова и централните банкери решиха да възобновят регулярните решения за лихвата, които бяха прекратени при избухването на войната.

Целта на голямото увеличение е да се ограничи инфлацията, предизвикана от конфликта, която достигна 17% на годишна база през май, според данните на централната банка.

"Това е решителна стъпка за банката - имаше очаквания на пазара за значително покачване, но никой не очакваше да е такова", каза Олексий Блинов, ръководител по проучвания в Alfa Bank Ukraine.

Централните банкери намекнаха, че 25% е върха на показателя и със забавянето на инфлацията, банката ще премине към понижения.

"Очакваме, че следващия ни ход ще е в посока понижение, но това ще се случи само когато усетим, че инфлационните очаквания са се успокоили", каза Сергей Николайчук, заместник-гуверньор на ведомството.

Гуверньорът Шевченко коментира, че Украйна трябва да се насочи към намирането на ново финансиране с Международния валутен фонд (МВФ).

Централната банка заяви още, че ще предприеме и допълнителни мерки, в т.ч. разширяване на лихвения коридор за парични трансакции с банките, за да се подкрепи междубанковия пазар. От 3 юни лихвеният процент за рефинансиране на заеми ще съответства на основния лихвен процент плюс два процентни пункта отгоре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Petar2015
преди 2 години
При инфлация 17% централната им банка вдига лихвата на 25%. А в България инфлацията е почти толкова (14%), но лихвата е 0%. Какво не е наред?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още