IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексът PMI в еврозоната излезе по-добър от очакванията

Индексът за февруари се повиши до ниво от 56,1 пункта, спрямо 54,5 пункта за предходния месец, като прогнозата бе за по-слаб ръст до 54,8 пункта

11:56 | 03.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Индексът PMI в еврозоната излезе по-добър от очакванията

Индексът PMI в еврозоната, който е индикатор за икономическата активност в сферата на производството, се оказа по-добър от консенсусните прогнози, което подхрани очакванията на пазарните участници за предстоящо повишение не лихвения процент от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Индексът за февруари се повиши до ниво от 56,1 пункта, спрямо 54,5 пункта за предходния месец, като прогнозата бе за по-слаб ръст до 54,8 пункта.

PMI индексите на Германия, Франция и Италия също се оказаха по-високи от прогнозираните, като съответно достигнаха нива от 58,1 пункта, 54,6 пункта и 55,5 пункта.

Централните банкери на Стария континент ще проведат следващото си заседание в четвъртък (6 април), но повишение на лихвите е малко вероятно, тъй като пазарът не е подготвен да подобно решение. Вниманието на инвеститорите ще бъде насочено към традиционната пресконференция на управителят на ЕЦБ Жан-Клод Трише, която ще даде индикации за бъдещите намерения на банката, като се очаква следващото покачване на лихвения процент с 0,25 процентни пункта да бъде предприето през май. Според някои анализатори лихвите в еврозоната могат да достигнат 3,5% до края на 2006 година.

Еврото регистрира понижение до 1,2033 спрямо щатския долар по време на днешната азиатска сесия, като след обявяването на данните за PMI индекса възвърна част от загубените позиции и към момента се разменя срещу 1,2057 долара. Курсът на единната валута спрямо британската лира и японската йена се намира съответно на нива от 0,6986 и 142,93.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още