IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нивото на безработица в Япония достигна 7-годишен минимум

Японските компании са наели повече работници в резултат на постепенното възстановяване на икономиката и засилващото се производство

10:38 | 31.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
Нивото на безработица в Япония достигна 7-годишен минимум

Безработицата в Япония за месец февруари се понижи до най-ниските си нива от 7 години насам. Японските компании са наели повече работници в резултат на постепенното възстановяване на икономиката и засилващото се производство.

През втория месец на 2006 нивото на безработица в страната достигна 4,1%, спрямо 4,5% през януари. За последно показателят е бил на тези нива през юли 1998 година. Данните се оказаха значително по-добри от очакванията на анализаторите, които прогнозираха ниво от 4,4%.

Пазарът на труда отчита забележим напредък. Тези, които са напуснали предишните си работни места в търсене на по-добри възможности, очевидно намират изгодни оферти, което в голяма степен се дължи на подобряването на икономическите условия в страната. Въпреки това бъдещите ни действия трябва да бъдат изключително внимателни, ако искаме да запазим тази тенденция“ , заявиха представители на японското правителство днес.

Броят на безработните отбеляза понижение от 310 хил. до 2,77 млн. души през февруари, след като уволненията намаляха с 90 хил. до ниво от 650 хил. Броят на уволнените работници достигна ниво от 1,2 млн. през септември 2002 година, в резултат на предприетите от повечето компании мерки за преструктуриране и намаляване на разходите по производството.

Днес бяха обявени и данните за индекса на потребителските цени в страната за месец февруари, който регистрира повишение от 0,4%, основно заради по-високите цени на горивата. Ръстът потвърди тенденцията на отдалечаване на японската икономика от годините на дефлация.

Разрешителните за строителство в страната се повишиха с 13,7% на годишна база, което е първото увеличение на показателя от три месеца насам. Очакванията на анализаторите бяха за по-нисък ръст от 4,1%.

Борсовият индекс Nikkei регистрира минимално повишение от 0,08% през последния ден на финансовата година в страната до ниво от 17 059,66 пункта. За последните 12 месеца индексът бележи ръст от 46%. Анализатори смятат, че след преминаването на психологическото ниво при 17 000 инвеститорите са по-предпазливи и може да се очаква известно задържане в краткосрочен план.

Към момента курсът на щатския долар спрямо японската валута е на ниво от 117,47, а едно евро се разменя срещу 142,48 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още