IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новозеландският долар продължава да губи позиции

Икономиката на Нова Зеландия регистрира ръст от 0,1% спрямо предходното тримесечие, като очакванията бяха за повишение от 0,2%

16:16 | 24.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Corbis
Снимка: Corbis

Спадът на новозеландския долар продължи и днес след разочароващите данни за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през последното тримесечие на 2005 година.

Икономиката на Нова Зеландия регистрира ръст от 0,1% спрямо предходното тримесечие, като консенсусните очаквания бяха за повишение от 0,2%. На годишна база ръстът на БВП се забавя до 2,2%, спрямо 4,3% 12 месеца по-рано. Голяма част от пазарните участници са на мнение, че негативните данни са резултат от високите лихви в страната (7,25%) и скъпата валута, която през март 2005 година достигна 23-годишен максимум спрямо щатския долар.

Съществува голяма вероятност за понижение на основния лихвен процент в страната на следващото заседание на централната банка, което ще се състои на 4 април, смятат анализатори.

Финансовият министър на Нова Зеландия Майкъл Кълън заяви днес, че паричната единица на страната най-сетне се е откъснала от нереалистично високите нива, достигнати в последните няколко години. Според него съществува достатъчно силен натиск, който да поддържа низходящия тренд.

Кивито“ се понижи с 2,5% до ниво от 0,6085 спрямо зелената валута днес. В понеделник ще бъдат обявени данните за търговския баланс на страната за месец февруари, като очакванията са за понижение на дефицита до 650 млн. новозеландски долара, спрямо 935 млн. за предходния период.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още