IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Русия се е разширила с над 6% през януари

Данните на министерство на икономиката показват, че ръстът на БВП през януари се е ускорил значително в сравнение с края на 2021 г.

12:39 | 24.03.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Брутният вътрешен продукт на Русия е нараснал с 6,6% през януари 2022 г. на годишна база, сочат предварителните данни на руското Министерство на икономическото развитие, цитирани от агенция Интерфакс.

Министерството за пръв път не публикува своя ежемесечен доклад „За ситуацията на руската икономика“, в който включва оценка за динамиката на БВП. Той традиционно се публикува в деня, в който националната статистическа служба на Русия Росстат публикува своя доклад за икономиката. За януари Росстат публикува данните си още на 2 март.

Данните на министерството на икономиката показват, че ръстът на БВП през януари се е ускорил значително в сравнение с края на 2021 г. През декември икономическият растеж бе в размер на 4,3%, през ноември – 5,3%, а през октомври – 4,9%.

Според първоначалните оценки на Росстат брутният вътрешен продукт през 2021 г. се е разширил с 4,7%, след като се сви с 2,7% през 2020 г.

Текущите официални прогнози на Министерството на икономическото развитие и Централната банка относно динамиката на БВП за 2022 г. вече не са актуални в настоящата реалност. Министерството очаква ръст от 3%, а Централната банка – 2-3%. Очаква се прогнозите да бъдат актуализирани през април.

В свое изявление след среща на управителния съвет на 18 март Централната банка заяви, че очаква спад на БВП през следващите тримесечия, но мерките, предприети заедно с правителството, ще ограничат понижението.

Според анализатори, анкетирани от Централната банка в началото на март, инфлацията в Русия през 2022 г. може да достигне 20%, а икономиката да се свие с 8%.

От отделни данни, публикувани от Росстат стана ясно, че разходите за живот в страната след инвазията в Украйна растат, съобщава BBC.

Официалните данни показват, че цените на някои основни стоки за домакинството – например захарта – са скочили с 14% през последната седмица.

Очаква се инфлацията да продължава да се ускорява, докато в същото време рублата не спира да се обезценява. От началото на годината тя е изгубила 22% от стойността си.

В сряда икономическото министерство обяви, че годишната инфлация се ускорила до 14,5% през седмицата до 18 март – най-високото ниво от края на 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 години
и тази новина е за вътрешна употреба! ... плескай и сипвай да почерпиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още