IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нова Зеландия отчете рекорден дефицит по текущата сметка за 2005

Увеличението се дължи основно на повишението на вноса

13:08 | 23.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
Нова Зеландия отчете рекорден дефицит по текущата сметка за 2005

Дефицитът по текущата сметка на Нова Зеландия за 2005 година възлиза на 13,7 млрд. новозеландски долара, или 8,9% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Това е най-високата стойност на показателя от 20 години насам. През 2004 година дефицитът по текущата сметка бе в размер на 9,8 млрд. новозеландски долара.

Увеличението се дължи основно на повишението на вноса. Рекордно ниските нива на безработицата в страната, както и бумът на пазара на недвижими имоти за миналата година са предпоставка за значителното увеличение на покупателната способност и високото търсене на автомобили, компютри и други вносни стоки. Председателят на централната банка на Нова Зеландия Алън Болърд прогнозира, че до 2007 дефицитът по текущата сметка ще достигне 9,25% от БВП.

Данните бяха в рамките на очакванията на инвеститорите, което бе причината новозеландският долар да отбележи ръст до ниво от 0,6290 спрямо зелената валута. Вчера „кивито“ регистрира 21-годишен минимум при 0,6178 спрямо щатския долар.

От началото на годината новозеландската валута загуби близо 10% от стойността си, което се отразява негативно и на австралийския долар, който се разменя срещу 0,7186 щатски долара днес. Двете валути бяха привлекателни за инвеститорите през последните няколко години заради високите лихвени равнища в Австралия и Нова Зеландия. През последната година повишенията на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка доведоха до свиване на лихвения диференциал.

Евтината валута се отразява позитивно на местните износители, тъй като прави стоките им по-евтини в чужбина. Според анализатори централните банки на Австралия и Нова Зеландия няма да се противопоставят на спада на паричните си единици, тъй като той би подействал като стимул за износа и би ограничил търсенето на вносни стоки. Някои дилъри са на мнение, че през следващите шест месеца новозеландският и австралийският долар могат да достигнат нива съответно от 0,58 и 0,68 спрямо американската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още