IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай остави лихвите без промяна, но скоро може да има понижения

Централната банка може да започне нова серия от намаления на лихвата в опит да подкрепи забавилата се китайска икономика

11:19 | 21.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската народна банка остави основния си лихвен процент без промяна в понеденик в съответствие с очакванията на пазара, но някои анализатори смятат, че аргументите за лихвени понижения се увеличават, заедно с рисковете за вече забавящата се икономика на страната.

Едногодишната основна лихва бе оставена на ниво от 3,70%, а петгодишната - на равнище от 4,60%, пише Ройтерс.

Малко над половината от трейдърдите и анализаторите, анкетирани от медията миналата седмица, очакваха финансовата институция да вземе такова решение.

Определянето на размера на едногодишния лихвен процент е свързано със средносрочната лихва по кредитите за бизнеса, която също бе оставена без промяна миналата седмица.

Масово очакванията на пазарите са централната банка скоро да продължи с облекчаването на паричната политика в опит да съживи икономиката, ударена от новопоявилите се огнища на коронавирус в страната, свития ръст на кредитирането и проблемния имотен сектор, докато войната в Украйна също внася напрежение.

Уин Тин, световен ръководител по валутни стратегии в Brown Brothers Harriman, смята, че ще са необходими повече парични стимули, за да се достигне заложената от Китай цел за ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2022 г. в размер на 5,5 на сто.

"Прогнозираме, че ще има още една серия от лихвени понижения в началото на второто тримесечие", написа Тин в своя бележка.

Миналата седмица китайският вицепремиер Лю Хъ апелира за въвеждането на политики, благоприятстващи пазарите, които да подкрепят забавената икономика.

Според някои анализатори обаче смъкването на лихвите може да предизвика отлив на капитали, докато други големи икономики, като САЩ, затягат паричната си политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още