IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ограничава тегленето на валута и за бизнеса

Може да се получават до 5000 долара само за разходи за командировки в чужбина

21:53 | 10.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV</em></p>

Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

В четвъртък руската централна банка обяви нови ограничения за тегленето на валута както за юридически лица, така и за еднолични търговци. 

Според новото решение резиденти (руски юридически лица и индивидуални предприемачи) могат да получават до 5000 долара или еквивалента им в евро, лири и йени. Тези пари могат да се дават само за разходи за командировки в чужбина, а таванът се увеличава при особени слуачи с искане на съответната банка към регулатора. Ограниченията ще са в сила до 10 септември.

Това е поредното затягане само в рамките на последната седмица, след като руската централна банка на практика забрани покупката на валута в брой в обменните бюра.

В момента физически лица могат да теглят от сметките си едва до 10 хил. долара. Друга чуждестранна валута няма да може да се тегли поне до 9 септември.

Решението бе взето след масовото обръщане на спестявания в долари от страна на руснаците и струпвания пред банкомати след руската инвазия в Украйна, което продължава и в момента.

Междувременно международната рейтингова агенция Fitch отново понижи кредитния рейтинг на Русия. В сряда вечерта агенцията оцени риска от неизпълнение на задълженията по държавния дълг на Русия като „неизбежен" и понижи рейтинга от "B" на "C". От Fitch обосноваха новия рейтинг със „събитията, които допълнително подкопават готовността на Русия да изплаща държавния си дълг".

Ако предупреждението на рейтинговата агенция се сбъдне, това ще бъде първият фалит на Русия от 1998 г. Основните рейтингови агенции вече понижиха кредитния рейтинг на Русия до ниво "junk" в началото на март. Колкото по-нисък е рейтингът, толкова по-малко кредитори се доверяват на страната и толкова по-малко тя може да заема пари при благоприятни лихвени проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още