IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е загубила 330 млрд. евро заради пандемията досега

В изчисленията на Ifo обаче не влизат бъдещите загуби на добавена стойност, например поради дефицити в образованието

16:42 | 17.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Икономическите загуби за Германия, дължащи се на коронакризата, възлизат на 330 млрд. евро за 2020 и 2021 г.

„Това съответства на обща икономическа загуба от десет процента от икономическото производство за 2019 г.", казва експертът на германския икономически институт Ifo Тимо Волмерхойзер, който е изчислил данните.

В изчисленията на Ifo все още не са взети предвид бъдещите загуби на добавена стойност, например поради дефицити в образованието. Изчислението се основава на икономическата прогноза на института от декември 2019 г. за 2020 и 2021 г. „Без кризата германската икономика щеше да нараства с 1,3% годишно през тези години“.

Вместо това икономическото производство се срина значително с 4,6% през първата коронавирусна година и далеч не успя да компенсира тези загуби през миналата година с плюс от 2,8%, камо ли да се повиши достатъчно, за да се върне на пътя на растежа отпреди кризата. Въпреки ръста през миналата година общите икономически резултати остават значително под потенциала си, казва Волмерхойзер, който ръководи отдел „Прогнози“ в Ifo.

„Това е най-тежката световна икономическа криза след Голямата депресия през 30-те години на миналия век", казва ръководителят на Ifo Клеменс Фюст. Ето защо по думите му е било правилно „германското правителство решително да стабилизира икономиката. Не чрез класическа икономическа политика, ориентирана към търсенето, а чрез стабилизиране на финансовите пазари и предоставяне на помощ за преодоляване на затрудненията на работниците, самостоятелно заетите лица и предприятията", казва Фюст.

Последиците от кризата сега са, от една страна, по-голям публичен дълг и по-лошо образование, казва Фюст. От друга страна обаче, трябва да се вземе предвид и тласъкът на дигитализацията, която променя икономиката с помощта на работенето от вкъщи и онлайн търговията например.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
това е положението ... като е наведена , ше я оправят .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още