IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За пръв път чернокожа жена оглавява клон на Федералния резерв

Сюзън Колинс от Университета в Мичиган застава начело на Фед в Бостън през юли

12:16 | 10.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Следващият управител на клона на Федералния резерв в Бостън ще бъде Сюзън Колинс, икономист в Университета в Мичиган, съобщи Bloomberg.

Колинс ще е първата чернокожа жена, която ще застане начело на един от 12-е клона на Фед.

Тя има докторска степен по икономика от Масачузетския технологичен институт. Колинс ще замести Ерик Розенгрен, който се оттегли от поста си миналата година. В момента Колинс работи в Университета в Мичиган като ректор и заместник изпълнителен директор по академичните въпроси, като се очаква тя да заеме поста си във Фед в Бостън на 1 юли, съобщи централната банка в сряда.

През 2019 г. Колинс обяви, че би подкрепила обмислянето на увеличаване на целевото равнище на инфлацията от 2% с цел таргетиране на ползите от пълната заетост. Оттогава насам обаче светът се промени и потребителските цени в САЩ нараснаха със 7% през декември.

Федералният резерв в Бостън държи един от четирите ротационни слота за Федералната комисия за отворения пазар, която определя размера на лихвения процент. Това дава възможност на Колинс да се включи в четири планирани решения за лихвите през втората половина на 2022 г. - време, когато регулаторът може да обмисля дали да продължи с цикъла от лихвени повишения, който се очаква да започне през март.

"Във всеки случай, тя е икономист с традиционни виждания“, каза бившият заместник-управител на Фед Алън Блайндър в интервю за Bloomberg TV. Като част от комисията, определяща лихвите, „няма съмнение, че основната ти задача е да контролираш инфлацията и сега няма съмнение, че инфлацията е твърде висока“, посочи Блайндър, който прогнозира, че Колинс няма да е „аутсайдер“ сред гласуващите.

"Колинс е международен макроикономист с интерес към паричната политика, продължил цял живот, и влиянието й върху стандарта на живот“, посочиха от Фед в Бостън в свое изявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още