IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Испанската икономика набира скорост, но все още не достига предпандемичните нива

Ревизираните данни за ръста на БВП на Испания показват разширение на икономиката от 3,4% през третото тримесечие на годишна база

12:21 | 23.12.21 г.
<p>
	<em>Сервитьор обслужва клиенти в заведение на открито в Мадрид, Испания. Снимка:&nbsp;Angel Navarrete/Bloomberg</em></p>

Сервитьор обслужва клиенти в заведение на открито в Мадрид, Испания. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

В периода юли-септември испанската икономика се е разширила с 2,6% на тримесечна база, което е по-голям ръст спрямо първоначалните данни за 2%, съобщи Ройтерс. За увеличението е спомогнало потреблението на домакинствата, данните за което също бяха резивирани в посока нагоре от испанския Национален статистически институт.

През третото тримесечие на 2021 г. годишният ръст на БВП е ревизиран от 2,7% на 3,4 на сто.

Лятото е ключово тримесечие за испанската икономика, която разчита на туризма. Данните от четвъртък показаха, че активността е набрала инерция през периода юли-септември, въпреки че икономиката е останала под предпандемичните нива.

Частното потребление се е увеличило с 1% на тримесечна база, което е над първоначалните данни от октомври за 0,5% ръст. Движението до голяма степен обяснява и възходящата ревизия в статистиките за БВП.

Въпреки че тези ревизии подобряват очакванията за растеж за цялата 2021 г., то слабото начало на 2021 г. ще затрудни постигането на целта за 6,5% ръст, който сега се крепи на силно възстановяване през втората част на годината.

Испанският статистически институт ревизира и данните за ръста на БВП на тримесечна база в периода април-юни. Според статистиките тогава икономиката е отбелязала ръст от 1,2%, което е ревизия с 0,1 базисни пункта в посока нагоре. До края на март свиването е било в размер на 0,7% (0,1 базисен пункт ръст спрямо предходните прогнози).

През миналата година испанската икономика се забави с рекордните 10,8% заради пандемията, която zabawi  активността, но оттогава е налице едно от най-бързите възстановявания сред развитите страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още