IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските пазари изтриха половин трилион долара само за седмица

Затягането на мерките от регулаторите срещу редица сектори от икономиката подкопава доверието на инвеститорите

16:57 | 20.08.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Технологичните акции в Китай достигнаха ново дъно в петък, а хонконгският бенчмарк отбеляза най-ниското си ниво от почти десет месеца на фона на неумолимата поредица от китайски регулаторни ограничения, която срина доверието на инвеститорите, пише Ройтерс.

Пазарна стойност за над 560 млрд. долара е била изтрита от борсите в Хонконг и континенталната част на Китай за една седмица, тъй като инвеститорите избягваха любими в миналото акции заради несигурността кои ще са следващите сектори, към които ще се насочат регулаторите.

Индексът Hang Seng се понижи с 1,8% в петък, а седмичният му спад достигна 5,8% и е най-големият след разгара на паниката на финансовите пазари заради пандемията през март 2020 г.

Пазарът в Шанхай също отбеляза спад, а инвеститорите продаваха рисков корпоративен дълг и китайска валута.

Юанът се насочва към най-голямата си седмична загуба от два месеца, след като инвеститорите потърсиха сигурност на фона на глобалните притеснения заради коронавируса.

„Няма само един катализатор, а много фактори, които се прибавят към говоренето да се избягва Китай“, коментира Дейв Ван, портфолио мениджър в Nuvest Capital в Сингапур.

„Почти всеки ден пристигат негативни новини и се създава впечатление, че краят не се вижда“, допълва той.

Само през тази седмица Китай обяви по-строги правила за конкуренцията в технологичния сектор, привика ръководители в строителната компания Evergrande, за да ги предупреди да намалят огромния дълг на компанията, а държавните медии съобщиха, че се задават регулации за производителите на ликьор – любимо питие на чуждестранните фонд мениджъри.

Ограничителните мерки се простират от стоманопроизводството до електронната търговия и образованието и подкопават доверието в пазар, който сякаш все още не се е стабилизирал след месеци на разпродажби.

Индексът Shanghai Composite отбеляза спад от 1,1% и достигна най-ниското си ниво в края на търговията в петък от над две седмици насам, като книжата на сините чипове поевтиняха с 1,9%, а производителите на ликьор поведоха загубите.

China Telecom е една от малкото силно представящи се компании, като книжата ѝ поскъпнаха след дебюта ѝ в Шанхай.

Епицентърът на разпродажбите е технологичният сектор, популярен сред чуждестранни инвеститори, които сега се страхуват, че не могат да преценят регулаторния риск и масово продават.

Индексът Hang Seng Tech в Хонконг, в който влизат много от предпочитаните преди време компании от инвеститорите, се понижи с 2,5% в петък и достигна ново рекордно дъно. От февруари насам той е отписал около 48% от стойността си.

Книжата в Хонконг на гиганта в електронната търговия Alibaba поевтиняха с 2,6% до рекордно дъно в края на търговията и са изтрили половината от стойността си спрямо връхната точка през октомври. Интернет гигантът Tencent достигна 14-месечно дъно, а компанията за доставки на храна Meituan се свлече до едногодишно дъно.

„В момента има стадно мислене. Хората виждат, че един човек продава и правят същото“, коментира Луис Тсе, управляваш директор на хонконгската консултантска компания Wealthy Securities.

В резултат на това в момента Alibaba има най-ниското съотношение цена-печалба от листването си в Ню Йорк през 2014 г., а при Tencent то е на най-ниското си ниво от над осем години.

Към регулаторните притеснения се прибавят и опасенията, че възстановяването на китайската икономика губи инерция, а рисковете за дълга нарастват, след като публикувани данни показаха забавяне на търсенето и на промишленото производство. Това показва, че наказателните действия на властите се случват в деликатен момент.

Упоритостта на държавните ръководители за намаляване на нажежените цени на имотите, например, държи пазарите на нокти, а корпоративното доверие намаля още повече в петък след новината, че силно задлъжнялата Evergrande е била упрекната от регулаторите.

Юанът се търгува под средното 200-дневно равнище спрямо растящия щатски долар и спадна под психологическата граница от 6,5 юана за долар, достигайки триседмично дъно от 6,5059 по време на оншорната търговия в петък.

Хонконгският долар е близо до най-ниското си ниво от година и половина, което също показва, че парите си тръгват от града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ти ли си поредния *** със сърп и чук на челото, домъкнал се тук в защита на китайци и путинофили? Хората ти пишат факти, а уша.нката дрънка "тенденциозна статия" било.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Варненец
преди 2 години
Такива статии от типа "В Китай става все по-зле" доказват само едно - страхът на САЩ-бизнеса и САЩ-политиците расте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още