IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика се е разширила повече от очакваното преди пандемията

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 1,7% през 2019 г. спрямо досегашната оценка за ръст от 1,4%

17:39 | 28.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономиката на Обединеното кралство се е разширила повече, отколкото се смяташе, през годината преди пандемията с коронавирус, съобщи Bloomberg, позовавайки се на данни, публикувани в понеделник.

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 1,7% през 2019 г., спрямо досегашната оценка за ръст от 1,4%, обяви Службата за национална статистика. През последното десетилетие британската икономика е нараствала средно с 2% на година, цифра, която беше ревизирана от 1,8%.

Ревизиите са част от годишния преглед на Синята книга. Тази година те включват въздействието от използването на двойна дефлация, метод за изчисляване на брутната добавена стойност, който има за цел да отрази по-добре цените на стоките и услугите, използвани в производствения процес.

При двойна дефлация текущата цена както на продукцията, така и на суровините във всяка индустрия се повлиява от отделни индекси на цените.

Производството отчете по-силен растеж, а подобреният дефлатор доведе до по-висока брутна добавена стойност в сектора на телекомуникационните услуги, показва статистиката. Също така забавянето, наблюдавано след финансовата криза, не е било толкова рязко, както се смяташе досега.

„Тъй като икономиката нараства малко по-малко преди финансовата криза и малко повече след нея, размерът на така наречения „пъзел за производителността“ (където производителността нараства много по-бавно през последните години, отколкото преди 2008 г.) сега е около една четвърт по-малък “, коментира Крейг Макларън от националната статистика.

„Голяма част от тази подобрена производителност идва от телекомуникационната индустрия, благодарение на подобреното ни измерване на ценовите промени в този сектор“, обясни той. В няколко области на производството сега се наблюдава и по-висок ръст на производителността, докато много услуги се възстановяват по-бавно.

Пандемията удари Обединеното кралство по-силно от други държави от групата на Г-7, а БВП през първото тримесечие все още е с 8,7% под нивото си в края на 2019 г., преди да настъпи кризата. Ръстът през март поставя началото на бързото възстановяване от най-дълбокия спад през последните три века.

Проучванията показват, че компаниите засилват инвестициите и домакинствата започват да харчат спестяванията, натрупани по време на пандемията. Подобрената перспектива измести фокуса на дебата между икономистите от възможността за отрицателни лихвени проценти към въпроса кога централната банка може да започне да затяга политиката.

Централната банка прогнозира най-силната година за икономическия растеж след Втората световна война, като БВП се очаква да се върне на предпандемичното си ниво до края на 2021 г. 

Силата на възстановяването ще зависи от желанието на домакинствата да спестяват по-малко от доходите си и да харчат повече от огромното количество пари, натрупано по банковите им сметки. Английската централна банка е оптимист и прогнозира, че икономиката ще се разшири с по около 4% през второто и трето тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още