IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчките на капиталови стоки в САЩ се понижават за първи път от април

Въпреки свързания с времето спад в активността, икономистите не понижиха своите високи прогнози за растеж на БВП

17:18 | 24.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Новите поръчки на основни капиталови стоки в САЩ се понижиха през февруари след девет поредни месечни увеличения, което предполага известно охлаждане на бизнес разходите за оборудване през първото тримесечие, съобщи Ройтерс.

Въпреки че част от изненадващия спад, отчетен от Министерството на търговията, може да се дължи на застудяването през миналия месец, търсенето на тези стоки постепенно се забавя. И все пак капиталовите разходи получават подкрепа от пакета за помощ на Белия дом в размер на 1,9 трлн. долара.

Поръчките на неотбранителни капиталови стоки извън авиоиндустрията са спаднали с 0,8% миналия месец, сочат данни на Министерството на търговията. Търсенето на основни капиталови стоки се повиши с 0,6% през януари. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха нарастването на търсенето да бъде с 0,5%.

На годишна база поръчките нараснаха с 8,5% през февруари. Едногодишната пандемия засили търсенето на стоки, подкрепяйки производството, което представлява 11,9% от икономиката на САЩ.

Необичайно ниските температури затрудниха продажбите на дребно, фабричното производство, строителството на жилища и продажбите на къщи. Въпреки свързания с времето спад в активността, икономистите не понижиха своите високи прогнози за растеж на БВП през първото тримесечие, тъй като очакват рязък скок през март.

Мащабните фискални стимули  също се очаква да доведе до по-бърз икономически растеж през това тримесечие. Икономиката се очаква да нарасне с до 7,5% на годишна база през тримесечието между януари и март, след като се увеличи с темп от 4,1% през последните три месеца на 2020 г. Очаква се бизнес инвестициите в оборудване да допринесат за по-силен икономически растеж през първото тримесечие след регистриране на двуцифрен ръст във всяко от последните две тримесечия.

Поръчките на трайни стоки, артикули, вариращи от тостери до самолети, които трябва да издържат поне три години, са намалели с 1,1% през февруари след скока от 3,5% през януари. Поръчките за дълготрайни стоки се свиха след 1,6-процентов спад в поръчките за транспортно оборудване, който последва ръста от 7,5% през януари.

Поръчките за моторни превозни средства и части са спаднали с 8,7% през февруари, след като се свиха с 0,9% през януари.

поръчки поръчки

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още