IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилската икономическа активност рязко се повиши през януари

Най-голямата икономика в Латинска Америка все още е с 5,7% по-малка, отколкото е била по време на пика си през декември 2013 г.

18:09 | 15.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Бразилската икономическа активност рязко се повиши през януари, показа индексът на централната банка, което е сигнал, че най-голямата икономика на Латинска Америка не само се е възстановила от спада, свързан с пандемията, но вече се връща към размера си отпреди пет години, пише Ройтерс.

Индексът на икономическа активност IBC-Br, водещ показател за брутния вътрешен продукт, се повиши със сезонно коригираните 1,04% през декември, над два пъти повече от прогнозата за увеличение от 0,4% в проучване на икономисти на Ройтерс.

бразилия бразилия

Сезонно коригираният индекс през януари е на ниво от 140,3 пункта, малко по-висок от равнището му от 140,02 пункта през февруари миналата година, преди пандемията от COVID-19 да спре икономиката и да предизвика най-големия годишен спад на активността от 1990 г. насам.

Това е и най-високото ниво на индекса от май 2015 г., според данните на централната банка.

Изчисленията на централната банка показват обаче, че най-голямата икономика в Латинска Америка все още е с 5,7% по-малка, отколкото е била по време на пика си през декември 2013 г., на сезонно изгладена база.

Въпреки силното начало перспективите за тази година остават несигурни, тъй като смъртоносна втора вълна от пандемията обхваща страната, безработицата остава висока и спешната държавна помощ за милиони бедни жители, одобрена от Конгреса миналата седмица, ще бъде само малка част от миналогодишните плащания.

Икономическият министър Пауло Гуедес заяви миналата седмица, че тази година икономиката може да нарасне с 3-3,5%.

Индексът IBC-Br е спаднал с 0,46% на сезонно изгладена база от януари миналата година, съобщи централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още