IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото отстъпва до най-ниската си стойност за последните 4 месеца*

Понижението се дължи на слабите данни за индустриалното производство в Германия

15:49 | 07.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка</em><em>: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Еврото спадна до най-ниското си ниво от октомври насам в петък, след като през декември германската индустриална продукция регистрира най-големия си спад от десетилетие , информира Ройтерс.

Анализаторът на MUFG Дерек Халпен заяви, че данните от Германия подкопават коментарите на управителя на Европейската централна банка Кристин Лагард от четвъртък, че икономиката в еврозоната се стабилизира.

Еврото се разменя за 1,0969 долара, отчитайки дневно понижение от 0,1% и седмично от 1,2%. Това може да е най-лошата седмица за регионалната валута от ноември насам.

„Икономическите данни от петък са несъвместими с повечето твърдения за подобрение в настроенията. И поддържаната линия от политиците, че "възстановяването е близо, бързо губи доверието ни", каза Халпен.

Настроенията в петък са по-предпазливи след седмицата, в която фондовите пазари се възстановиха от резките спадове заради опасенията за потенциалното въздействие на коронавируса върху глобалния икономически растеж.

Офшорният юан се понижава с 0,3% до 6,997 юана за долар, въпреки че отчита слабо седмично повишение благодарение на стимулите от страна на централната банка на Китай и готовността на властите в Пекин да намалят митата върху вноса от САЩ.

Австралийският долар, отслабва с 0,78% до 0,6678 долара, което е най-ниското му ниво от октомври, след като Централната банка на Австралия намали прогнозата си за растежа през 2020 г. в своите тримесечни икономически перспективи. 

Американският долар, който е на път към най-голямата си седмична печалба спрямо йената от юли 2018 г., се понижи спрямо японската валута в петък, търгувайки се с 0,1% по-ниско при 109,88 йена.

Доларовият индекс, който измерва силата на американската валутата спрямо кошница от 6 конкурентни валути, се повиши с 0,03% до 98,52, отчитайки най-високо ниво от средата на октомври насам.

Паундът отчита на най-лошата си седмица след парламентарните избори през декември, заради притесненията относно преговорите между Великобритания и Европейския съюз за търговската сделка след Brexit.

Британската валута се разменя за 1,2942 долара. Тя отбеляза известно възстановяване спрямо еврото, като се повишава с 0,26% и се разменя за 0,847 евро.

*Информацията е актуална към 15:21 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още