IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна спада с 22% през ноември

Към 16:46 ч. българско време криптовалутата се търгува на ниво от 7172,14 долара за биткойн

17:20 | 25.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:Ройтерс</em></p>

Снимка:Ройтерс

Биткойнът спадна до най-ниската си стойност за последните шест месеца. Това удължи неговия период на слабост за този месец, възникнал поради опасенията за прекъсване на операциите с криптовалута от страна на Китай, информира Bloomberg. Б Б

Биткойнът се срина с около 22% през ноември, което е най-големият месечен спад за валутата на годишна база. Към 16:46 ч. българско време криптовалутата се търгува на ниво от 7172,14 долара за биткойн.

В доклад на централната банка на Китай, публикуван в понеделник, се посочва, че повече от 170 китайски платформи, които са предлагали услуги за търговия с виртуална валута и първично монетно предлагане, са напуснали бизнеса.

Така най-голямата криптовалута в света губи от стойността си за осми пореден ден, което според Bitstamp бележи рекорден за нея период на непрекъснат спад.

„Инвеститорите могат да имат повече късмет на традиционните пазари, където няма агресивната волатилност и непрозрачност“, споделя Джефри Халей, старши пазарен стратег за азиатско-тихоокеанския регион към Oanda Asia Pacific Pte.

В петък китайската централна банка призова предприятията, ангажирани с криптовалути, да коригират всякакви свои неправомерни действия, а инвеститорите да бъдат внимателни при търговията с виртуални валути.

Има и много други възможни обяснения за спада. Трейдърите, например, все още намират възвращаемостта от традиционните активи за по-атрактивна. Въпреки това трябва да се отбележи, че биткойнът отчете значително повишение на стойността си през 2019 г., след като приключи миналата година на ниво от 3674 долара за биткойн. След като отчете значително повишение от април до юни, когато се покачи до над 13 000 долара, той загуби инерция и оттогава постепенно стойността му спада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още