IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в Германия се подобрява в съответствие с очакванията

Индексът за настроенията на бизнеса се повишава до най-високото си ниво за последните четири месеца

14:17 | 25.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Настроенията на бизнеса в Германия се подобряват през ноември, засилвайки оптимизма, че спадът в най-голямата европейска икономика е започнал да намалява, предава Bloomberg.

В понеделник от института Ifo заявиха, че според предварителната му оценка индексът за очакванията на бизнеса в Германия се повишава до най-високото си ниво за последните четири месеца - 92,1 пункта. Въпреки това нивото на индекса остана под средната оценка на икономистите, които очакваха покачване на показателя до 92,5 пункта. Според анализаторите в института икономиката на страната е нараснала с 0,2% през последното тримесечие. г г

Показанията подкрепят нарастващия, но все пак много скромен оптимизъм за икономиката на Германия, след като тя едва избегна рецесията тази година. Производството все още се свива, но проучванията сочат, че най-лошото е приключило.

От Ifo казаха, че нивото на изчислявания от тях индекс на бизнес климата се покачва до 95 пункта през ноември, което бележи четиримесечен връх за показателя. Що се отнася до търговците на дребно, според анализаторите в института те очакват много добра Коледа.

Все пак се очаква общият икономически растеж да остане слаб и да достигне едва 0,7% през 2020 г. Това е малко над по-рано прогнозирания темп от 0,5% за тази година, който би бил най-слабият от 2013 г. Освен това опасностите остават много, простирайки се в интервала от търговската война до Brexit.

Забавянето в икономиката на доскорошния двигател на еврозоната доведе до отправянето на призиви за повече правителствени разходи, които да допълнят политиката на ниски лихвени проценти и покупки на активи от страна на Европейската централна банка.

В първата си по-голяма реч като управител на ЕЦБ Кристин Лагард призова за нов микс от политики в Европа, като заяви, че фискалните разходи трябва да бъдат засилени.

Според най-големите германски индустриални компании на страната са й нужни публични инвестиции в размер на 500 милиарда долара, за да модернизира инфраструктурата си.

Все пак има малък шанс Берлин да промени своя подход към балансираните бюджети. Канцлерът Ангела Меркел заяви, че проблемът не е в недостига на пари за инвестиции и че има достатъчно проекти, в които могат да се вложат средства.

„Имаме някаква стабилизация, имаме растеж. Но проблемът е, че затрудненията идват най-вече отвън, от износа, който е слаб“, заяви Клеменс Фуест, председател на института Ifo и добави: „Така че тук това, което правителството може да направи с традиционната политика за фискални стимули, е ограничено.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още