IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно в еврозоната с най-големия си спад от 7 месеца

България е сред страните с най-добро представяне на сектора през юли

14:08 | 04.09.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговията на дребно в еврозоната се сви в съответствие с очакванията през юли заради по-слабите продажби на дрехи, което е негативен сигнал от страна на потребителите през третото тримесечие, съобщава Ройтерс.

Продажбите на дребно в 19-те страни от еврозоната са намалели с 0,6% през юли спрямо предходния месец - най-много за последните седем месеца, сочат данните на Евростат. За сравнение, месец по-рано беше отчетен ръст от 1,2%.

През миналия месец търговията е била по-слаба с 3,2% в сектора текстил, облекло и обувки. Всъщност намалели са продажбите в повечето сектори, включително храни, електрически стоки, мебели и лекарства, както продажбите като цяло в онлайн магазините.

Въпреки това в сравнение с година по-рано продажбите през юли в еврозоната са се увеличили с 2,2%. Консенсусната прогноза беше за ръст от 2% на годишна база.

По отношение на данните за Европейския съюз продажбите на дребно регистрират понижение с 0,5% през юли спрямо юни и нарастване с 2,6% на годишна база.

Сред държавите членки на ЕС, за които има данни, най-голям спад в общия обем на търговията през юли на месечна база е отчетен в Хърватия – 3,3%, Германия – 2,2% и Белгия – 1,4%. Най-добро пък е представянето на сектора в Ирландия – с ръст от 1,9%, Словения – 1,2% и България и Малта – с по 1%.

На годишна база най-голямо увеличение на продажбите на дребно се наблюдава в Румъния – 7,5%, Малта – 6,5%, Унгария и Словения – с по 6,3%. Свиване има единствено в Словакия – с 0,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още